60 vuotta käsinvalettuja kynttilöitä ja hehkuvia sävyjä

Vuonna 1963 taideopiskelija Kari Toukolehto alkoi valaa läpivärjättyjä kynttilöitä pienessä kellariasunnossaan. Siitä lähtien hienostuneet ja kauniisti hehkuvat sävyt ovat olleet Desicon kynttilöiden ydin. Nyt Fiskarsissa toimivan Desicon kynttilämestarina jatkaa Karin poika, Antti Toukolehto. Hän sekoittaa värit käsin ennen jokaista valua, aivan kuten hänen isänsä teki jo 60 vuotta sitten.

Vuoden 1963 talvi oli poikkeuksellisen kylmä. Siperian jäätuulet puhalsivat Euroopassa ja helsinkiläinen taideopiskelija Kari Toukolehto värjötteli kellariasunnossaan Raatimiehenkadulla. Saadakseen lisää lämpöä kotiinsa hän alkoi valaa kynttilöitä, jotka hän värjäsi taidokkaasti. Kari oli oppinut valamaan ja myös värjäämään kynttilöitä Ateneumissa, jossa hän opiskeli kuvataiteilijaksi. Kuvanveistäjäisä Erkki Toukolehto valmisti pojalleen pronssisen kynttilämuotin, jolla sai valettua aivan uudenmallisia kynttilöitä. Nopeasti Kari oivalsi, että voisi tienata opiskelurahansa kynttilöillään. Siihen saakka hän oli rahoittanut opiskelunsa myymällä maalaamiaan postikortteja helsinkiläisiin paperikauppoihin. Pian samat kauppiaat alkoivat tilata häneltä myös kynttilöitä. Desico oli syntynyt.

Toisin kuin muut 1960-luvulla kaupoissa myytävät kynttilät, Desicon kynttilät olivat läpivärjättyjä, minkä ansiosta niiden sävyt hehkuivat kauniisti koko palamisen ajan. Uutta oli myös muoto. Sylinterimäiset, paksut kynttilät pysyivät pystyssä ilman kynttilänjalkaa ja herättivät kuluttajissa ihastusta. Desicon myötä 1960-luvun Suomessa virisi suoranainen pöytäkynttiläboomi ja trenditietoisimmat kokosivat tarjottimille sommitelmia erivärisistä kynttilöistä.

Ensimmäisen oman myymälänsä Desico avasi Pietarinkadulle Helsingin Ullanlinnaan 1960-luvun alussa. Tuotantomäärät olivat aluksi niin pieniä, että liikkeen yhteydessä toimivassa tehtaassa valmistettiin yhden päivän aikana vain yhtä väriä. – Isäni kertoi, kuinka Pietarinkadun liikkeen ulkopuolella kiemurteli usein jono, kun innokkaimmat odottivat päivän väriä saapuvaksi. Aina kynttilöitä ei riittänyt kaikille halukkaille, jolloin kynttilöistä saatettiin suorastaan tapella, Kari Toukolehdon poika, Antti Toukolehto kertoo nauraen. 

Toisen polven kynttilämestarina Antti on luotsannut Desicoa vuodesta 1995 lähtien. Vuonna 1998 Desico muutti Fiskarsiin Saukkolasta, jossa se oli toiminut pitkään. 

– Vaalimme Desicossa käsityötaitoa, laatua ja perinteitä. Fiskarsissa on hyvä ilmapiiri. Täällä asuu ja työskentelee paljon taiteilijoita, käsityöläisiä ja muotoilijoita, jotka jakavat arvomme. Siksi tuntui luontevalta asettua tänne. Nyt Desicon koko tuotanto tapahtuu alusta loppuun saakka omassa pajassa Fiskarsissa, Antti kertoo.

Desicon kynttilätehtaan rakennus,Isidorintien navetta, on mahdollisesti arkkitehti Lars Sonckin suunnittelema.

Vaikka Desicon kynttilät valetaan helsinkiläisen kellarin sijaan nyt vanhassa, 1800-luvun navettarakennuksessa ja valikoimaan kuuluu pöytäkynttilöiden lisäksi esimerkiksi kruunukynttilöitä ja tuoksukynttilöitä, on Desicon ydin pysynyt muuttumattomana jo 60 vuoden ajan.  Käsin sekoitetut ja kauniisti hehkuvat, herkulliset värisävyt ovat olleet Desicon kynttilöissä pääosassa alusta alkaen. –Valmistamme kaikki kynttilämme edelleen käsityönä laadukkaista raaka-aineista. Läpivärjätystä, vegaanisesta steariinista valmistettujen kynttilöiden värien hehku säilyy kauniina koko palamisen ajan, Antti kuvailee. 

Desicossa uskotaan perinteiden voimaan. Se kaikkein ensimmäinen kynttilämalli löytyy mallistosta edelleen. Desicon pöytäkynttilät valetaan tänäkin päivänä muotilla, jonka mallin Antin isoisä, kuvanveistäjä Erkki Toukolehto, suunnitteli vuonna 1963, kun kaikki oli vielä aluillaan.

DESICON KYNTTILÖITÄ